• Schreiner

Design Layout and Architecture

Location

South Mahe, Intendance Bay, Seychelles

Some 100 yards, as the crow flies, uphill from the Last of the Banyan Tree Resort Hill Villas on a special access road which serves the residential area. (However also linked to the public areas via one of the standard golf cart pathways).

The two story main structure which includes a court yard is on a relatively flat portion of the site with large granite/rock formations providing for additional privacy on either side.

The two guest cottages and the large private pool are on elevated concrete decks in front and just below the rock formations. All areas have a fantastic view of Intendance Bay and the breaking waves can be easily heard. The Intendance beach can be reached on foot in a six minute downhill walk or by ordering a golf cart from the reception

Design and Layout

The two story main building has a central court yard separating the upstairs bedrooms from the downstairs lounge/dining room/kitchen section.

The two separate luxury guest cottages are located some 30 yards to the side of the central pool.

The design is Creole in nature with some 450 square meters of covered area. The main building and guest house are surrounded in front and on the side with the typical Creole style flat roofed verandahs incorporating a colonnade design.

Opposite the guest house, on the other side of the pool, on a granite rock, there is a gazebo/Sala, which can be used for outdoor dining but also for massage treatments. Just below there is a shallow plunge pool with massage water jets generally enjoyed by the children.

Layout and bedroom configuration

The four bedrooms are all large. Two feature a king size master bed and the third one is a twin with one king and one queen size bed. The second guest cottage has a twin configuration but the two beds can also be combined into a king size unit. The master bedroom has a large dressing room adjacent to the bathroom and an elevated work/study area. There is a fully equipped kitchen/dining room downstairs.

The main lounge (below the master bedroom) has an elevated library and entertainment section. One of the granite walls protrudes into this room. Below the one cottage there is a utility/room service area which has now been converted to include the accommodation for the caretakers.

The above provides for expansive outdoor living space surrounded by large granite rock formations and a high perimeter wall providing for absolute privacy and exclusivity.

Style and Finishing

Creole Style is considered a blend of many cultures: French, Chinese, African, Indian and English. This theme was taken in consideration in acquiring and importing a range of furniture and decoration materials fitting this style.

  • The main feature are 16 large/old Haveli/Palace doors which were brought in from India and since they were of slightly different in size the walls had to be built around them. These French Doors combined with heavy insulation of the roof areas allow for a constant breeze to flow through all parts and provide for comfortable living conditions even without the AC units being activated.
  • The floors consist of recycled old Burma teak tiles.
  • The colonial metal windows were imported from Kenya
  • The cast iron rails were acquired in Burma
  • Many of the furniture pieces are antique British Colonial items imported from India and Burma
  • All carpets were woven in and bought from traditional tribal village cooperatives in Northern India

Most of the decor items were collected by the owners over a period of 30 years of travel in Central Africa and South East Asia and include valuable tribal/ethnic art pieces.

The objective was to create the colonial splendor of the 20s and 30s. This has been achieved through the choice of materials, décor and finishing’s. As such a stay in Residence on the Rocks is often equated to taking a journey back in time.

Environmental Issues

Seychelles as a destination has a reputation for its unspoilt nature. The residence was built trying to live up to the islands image and minimally impact the immediate environment.

Some rock formations were incorporated into the building and no large trees were cut. In some cases they were also incorporated as part of the building structure.

Energy consumption is kept low by supplying hot water through a solar panel system built into the roofs (the arrival of hot water at the faucet being a little slower than with conventional designs). Heat exchangers use the AC units to at night heat the water in the boilers.

A 50 000 gallon water tank is fed by rain water collected from all the roof areas which goes through three special filter systems including an infrared one. (Only if rain water runs out will the system switch to the hotels desalinated water supplies.)

All timber used is recycled material from India. Meaning items recovered from old buildings which were taken down.

All roof areas are double insulated and there is minimal heat radiation via the roof exposure, keeping the required AC load to a minimum.

LED lights and other power saving light fixtures are deployed throughout.

The overall design incorporates maximum energy efficiency measures without affecting the expected comfort level.

In a rock cave next to the Gazebo there is a large whirl/plunge pool which gets its water supply from the main pool. The pool is of the infinity/overflow design on three sides and on the southern end the pool is encompassing a granite wall.

The residence is meant to offer a well thought out life style experience which benefits from the 'en suite' five star hotel and its facilities and which will hopefully take a stay way beyond a more traditional hotel experience.

You may also want to read about:

Travel to Seychelles from South Africa
Banyan Tree Resort Seychelles.
Luxury villas in Seychelles
Seychelles luxury accommodation villa with a private pool
Mahe Luxury Resort
Seychelles Luxury Villa
Travel to Seychelles from United Kingdom
Luxury Villas Mahe Seychelles
Private Villas Seychelles